Aşkın Cep Defteri

Bazı insanların yüzü buralı değildir. Görür görmez anlarsınız. Çekip gideceklerdir, hem de ilk fırsatta. Dolayısıyla onlara bakarken onları yaşanan anın boşluğuna çivilemek istercesine bütün gözlerinizle bakarsınız. İleride anımsamanızı kolaylaştıracağına inandığınız dipdiri bir dikkatle bakarsınız. Sonradan yaşadıklarınız ne olursa olsun, ilk bakışta gördükleriniz doğru çıkar. Çekip giderler de gene. Yazınızda yazılıdır bu.
Bakışlarınızda da.
...
Tüketilene kadar kullanılmış aşkları daha çok hatıralar ağrıtırken, yarım yamalak kalmış aşklar yaşlandıkça başka türlü bir sızıyla yeniden yüze vurur. Olmamışlık başka türlü dokunur insanın içine.
Yarım kalmışlık zamanın yetim boyutudur belki...
...
Aşkın hakkı her zaman beraberlik olmuyor.
Onunla ilgili hayal kuramıyor artık insan, ama o aşk yerinde duruyor. Sahipsiz, ama kapladığı yere sadık.
...
Kalp ezberi. İçimde duran.
...
Hayat hep sizi sahip olduklarınızla cezalandırır. Kalbi fazla olanların canı daha çok yanar.
...
En kötü aşıklar, kendine aşık olanlar arasından çıkar.
...
Gündüzleri gezdiklerine bakmayın; aşkın ve yazının anayurdu gecedir.
...
Bazı Avrupa dillerinde "aşık olma" sözü yoktur. Aşık "olma" hali yoktur. "Aşka düşme" denilir.
Türkçedeyse aşık olunur, aşka düşülür, vurgun yenilir, sevdalanılır, tutuldum denir. Türkçede aşk say say bitmez.
...
Aşk evine döner.
...



...
Bazı aşklar bedenlenmiş enerjidir. Yani bedeni bahane bilir. Bu yolla kendini açığa çıkaran enerji serbest kalır. Kendine aşktan bir zaman yapmıştır. İnsanın ömrüne armağan ettiği hikayedir aşk. Sonrası ölü yıldızlar.Aşıklar göğe bakar; sebepsiz değildir bu. Ölü yıldızlar kendilerini bizimle hatırlar.
...
Aşk yaşamının kırıntıları... Kendi ormanında Hansel ile Gretel olmak.
...
Aşk ve elma
Adem. Havva. Elma. Elmayı ısırmak. Dilini ısırmak. Dil'i ısırmak. Isırılmış dilden aşk yapmak. Dildeki tüm sürçmelerin ata anısı. Söylemenin kanaması. Sonra aşk dili. Aşk diliyle bakmak, konuşmak. Elmanın diliyle konuşmak. Arzu ve iştah. O gün bugün dünya hala tasvir, hala elmadaki çekirdek. Yasak payı.
...
Sen elmayı dişlemeye çalışırken elma çoktan yiyip bitirmiştir seni. "Yaratıldığın zaman" ile "yarattığın zaman" arasındaki boyut farkına say elmayı idrak payını. Varoluş dediğin şey kolay mı?
...
Aşk üstüne yazılmış kimi kitaplar - özellikle düşünürler tarafından yazılmışsa - kimi zaman "felsefi gösteriler" haline gelebiliyor. Beni bu konuda daha çok hayatla beslenmiş düşünceler, yaşanmışlıkların bıraktığı izler, yorumlamalar, gözlemler, saptamalar ilgilendiriyor. Elinizdeki bu kitabın da biraz böyle olmasını istedim İçinde sokağın tozu olsun. Dalından düşen yaprakları. Kendiliğinden, rasgeleliğin avareliği... Aşkın sarsaklığı.

Diyor Murathan Mungan. E daha ne desin!:)

Yorumlar

Offf offff... Ne etmiş bu adam yine. hemen siparişi veriyorum. (bu arada İbrişimi de okudum yeni kitapların gelmiş demekki.) İyi ki de kitaplar var şu kendini şaşırmış dünyada.
Çinka dedi ki…
Evet kitaplarım kitaplarımız onlar olmasa ne yaparız!:)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mor

Mor Menekşe Aç Dostlar ve Altın Gözlü Çocuk

Kuyara & Adako